Plafond Nieuwe Station Delft

Een van de meest bijzondere project van MakeCover: Het plafond station Delft. Het plafond bevat een afbeelding van maar liefst 14,8 strekkende km. Een bijzondere uitdaging voor MakeCover.

Het station van Delft is een toonaangevend gebouw

Het gebouw is ontworpen door Mecanoo Architecten uit Delft. Zij hebben gekozen voor een gebouw dat een uitstraling heeft naar alle kanten. De verlaagde daklijnen op de hoeken zorgen voor een geleidelijke overgang naar de bestaande bebouwing.

Plafond station Delft

Plafond station delft

 

Station en stadskantoor in één

De nieuwe stationshal met winkels wordt bovenop de spoortunnel gebouwd en zit aan de kant van de binnenstad (Westvest). Van daaruit kunnen reizigers de ondergrondse perrons bereiken. De stationshal wordt door een glazen wand gescheiden van de publiekshal (ingang zijde Coenderstraat) en is integraal onderdeel van het stadskantoor, dat de eerste, tweede en derde etage van het gebouw beslaat. Het stadskantoor biedt straks onderdak aan de gemeentelijke organisatie, met ruimte voor de publieksbalies en werkplekken. Eén plek waar bewoners en ondernemers hun zaken met de gemeente kunnen regelen.

Het plafond van 7700 m2

De Delfts blauwe grafiek op het plafond is ontworpen door Geerdes Ontwerpen.
Zij hebben de historische plattegrond van Delft rond 1876, met het eerste station van Delft, zo aangepast dat deze geschikt was voor het lamellen plafond.

14,8 strekkende kilometer folie aanbrengen

Speciale software voegt het grafische beeld naar de exacte geometrische vorm van de rechte en gekromde lameldelen. De lamellen zijn 20 cm hoog, 7 cm breed en 30 cm uit elkaar geplaatst. Die software genereerde vervolgens 3858 werktekeningen.

Het beeld is opgebouwd uit meer dan 30 miljoen stippen, uiteraard in de kleur Delfts blauw. Totaal is er 14,8 strekkende kilometer folie aangebracht op de baffles.

Bijzonderheden

Wat dit plafond extra bijzonder maakt is dat de patroon in het plafond meebeweegt. Vanuit elke hoek heeft de reiziger een ander aangezicht.

De uitdaging zat ‘m vooral in het logistieke gedeelte. Elke print is zowel in opdruk als in vorm uniek en paste dus maar op 1 manier. Om ervoor te zorgen dat deze niet door elkaar raakte was een perfecte samenwerking met de ontwerper, Geerdes Ontwerpen, essentieel. Wij zijn er dan ook trots op dat het gehele project perfect is verlopen en een schitterend eindresultaat heeft opgeleverd.

Meer foto’s van dit project

 

Plafond station delft in Virtual Reality

Virtual Reality model gemaakt door: Geerdes Ontwerpen & Snoep Games

Nieuwe station Delft

De bouw van het station Delft is onderdeel van een grootschalig bouwproject, genaamd Spoorzone Delft en neemt ruim 10 jaar in beslag.  28 februari vertrekt de eerste trein vanuit het station, vanaf die dag is ook de stationshal toegankelijk en kunt u het indrukwekkende plafond bekijken.

Lees ook meer over:

Bewaren