Minister Blok heeft afgelopen november aan de Tweede Kamer laten weten, dat er voor gebouweigenaren iets gaat veranderen, namelijk de wettelijke verplichting om een pand energiezuinig te maken.

Concreet betekent dat een gebouw minimaal label C/Energie-Index 1,3 moet hebben. Die eis geldt vanaf 2023, maar let op; op dit moment gelden er ook al een aantal eisen:

  • Vanaf 1 januari 2015 dient uw pand een energielabel te hebben. (Bij een transactiemoment).
  • Vanaf nu bent u verplicht energiebesparende maatregelen te nemen, bij een energieverbruik vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3. De verplichting geldt wanneer de terugverdientijd onder de 5 jaar ligt.

Van verplichting naar kans

Nu kunnen we ons voorstellen dat u niet verzot bent op opgelegde verplichtingen van de overheid. En natuurlijk zit u ook niet te wachten op één van de aangekondigde controles, maar in dit geval biedt het een mooie kans. Door forse besparingen en subsidiemogelijkheden, kunt u uw rendement namelijk nu al beginnen te verhogen.

Energiebesparing

U kunt bijvoorbeeld op eenvoudige wijze energie besparen op het gebruik van airco’s in uw pand. Airco’s zijn energieslurpers; het kost grofweg viermaal zoveel energie om de temperatuur in een pand met 1 graad te verlagen, dan om de temperatuur met 1 graad te verhogen.

Het loont dus enorm om de warmte buiten uw pand te houden. Dit kan natuurlijk door het plaatsen van bijvoorbeeld HR++ glas, maar veel voordeliger nog is om uw ramen te voorzien van onze energiebesparende glasfolie(s).

Deze folies houden tot wel 81% van de zonne-energie tegen, en zijn een stuk voordeliger in aanschaf én een stuk voordeliger in de montage dan het plaatsen van nieuw glas.

Subsidies

De overheid heeft een pot van € 161 miljoen euro beschikbaar gesteld waarop u als pandeigenaar aanspraak kunt maken, in de vorm van een extra fiscale aftrek. Het spreekt voor zich dat u de kosten van een energiebesparende maatregel, zoals energiebesparende folie, kunt aftrekken, maar daar bovenop kunt u dus nog eens 58% van de kosten extra aftrekken.

Speerpunt nieuwe kabinet?

Het lijkt erop dat we een ‘groen-rechts’ kabinet krijgen. Niet zal alleen de invloed van de linkse partijen in de kamer of in de regering merkbaar zijn, ook hebben de rechtse partijen ideeën over onze energie en de toekomst. De president van de Nederlandse Bank pleit tevens voor energiebesparing in de toekomst.

Nu al besparen

U hoeft niet of u mag niet wachten tot 2023 met het energiezuiniger maken van uw pand. En met een duurzame, maar relatief voordelige optie als energiebesparende glasfolie, kunt u volgende maand al beginnen met besparen, de kosten aftrekken én een subsidie ontvangen in de vorm van extra aftrek.

Besparing op jaarbasis, hoogte fiscaal voordeel

Wilt u weten wat de investering is voor het energiezuiniger maken van uw pand met energiebesparende glasfolie? Weten hoeveel kosten u op jaarbasis kunt besparen? Weten wat de hoogte is van uw fiscaal voordeel? Neem dan nu contact met ons op. Wij maken graag voor u de berekeningen.