Ondertussen zijn we behoorlijk gewend geraakt aan thuiswerken. En hoezeer dat ook nadelen kan hebben, is het thuis meestal een stuk rustiger werken dan op kantoor. Wij geven je 5 tips zodat je op kantoor in dezelfde rust kunt werken als thuis, door je eigen kantoorcocon te creëren.

#1 ‘Minder collega’ en meer rust met glas.

Een pratende of bellende collega trekt de aandacht. Als je hierdoor uit je concentratie raakt, duurt het tussen de 7 en 12 minuten om weer geconcentreerd te raken. Wanneer je niet geconcentreerd bent, functioneren je hersenen op verminderde kracht met als gevolg dat het werk langer duurt, of minder goed wordt uitgevoerd.

Het zou dus fijn zijn als je die geluiden niet meer hoort, of zodanig zacht, dat het niet je actieve aandacht trekt.

Glazen wand, met profielen op vloer / plafond, voorzien van een deur. (Foto: qbiq).

Dit is te realiseren met glazen wanden. Het is daarmee relatief eenvoudig om bureaus en bureau-eilanden te scheiden van de ruimte. Met een profiel op de grond en bevestiging aan het plafond, een systeemplafond vormt geen probleem, staat de wand binnen ‘no-time’. Het is ook mogelijk om er afsluitbare ruimtes van te maken, zodat je de deur open en dicht kunt doen.

Het grote voordeel van glas is bovendien dat het daglicht nog overal zichtbaar is.

#2 Minder bewegend beeld

Wij mensen hebben een concentratieboog. Dit houdt in dat we voor een maximale duur de concentratie kunnen vasthouden. Iedere afleiding doorbreekt deze concentratieboog en dan duurt het dus weer een paar minuten voordat je het weer te pakken hebt.

Als er dus visuele prikkels zijn die afleiden, dan is het zinvol om deze te verminderen of weg te nemen. Dit kan onder andere met:

  • Glazen schermen tussen bureaus (voorzien van folie)
  • Folie op bestaande glazen wanden
  • Verrijdbare wanden
  • Hangende panelen

Maak een visuele afscheiding in handomdraai met een verplaatsbare wand

#3 Minder galm en herrie

Met de komst van de industriële stijl en de invloed daarvan op onze smaak en inrichting, worden alle ‘zachte’ elementen uit de interieurs geweerd. Dit ziet er natuurlijk mooi en strak uit, maar geluidstechnisch is het ‘een drama’. Gladde en harde oppervlakken zorgen namelijk voor galm en wanneer het geluid toeneemt, ervaar je dat als herrie.

Door bestaande wanden en plafonds te voorzien van akoestisch dempend materiaal, breng je weer zachtheid in het interieur, zonder dat je het ziet. Dit doen we met voorzetwanden of plafonds. Deze zijn beschikbaar in strak wit, in kleur of voorzien van een print of foto. Hoe dan ook vangen ze de meeste galm op waardoor het ‘geluidsbeeld’ rustig en aangenaam wordt.

Je kunt niet zien dat dit een akoestische wand is. (Maar dat is het wel).

#4 Minder pottekijkers

De kans dat wanneer je thuiswerkt, er een collega meekijkt met vertrouwelijke of informatie is niet zo groot. Op kantoor kun je deze privacy ook bereiken door een combinatie van een glaswand met privacyfolie. Een kantoor voorzien van privacyfolie kan bovendien ook prima worden gebruikt voor gesprekken die in privacy gevoerd moeten worden.

Een baan van privacyfolie op glas in een overlegruimte.

Een ideale oplossing is overigens onze ‘switchfolie’. Deze folie kun je simpelweg aan- en uitschakelen zodat je een ruimte voor verschillende doeleinden kunt gebruiken.

#5 Maak ruimte(n) voor overleg

Misschien is op kantoor werken weer even wennen. Vergeet echter niet dat we heel veel energie krijgen van het samenwerken met collega’s. De meeste mensen waarderen het contact juist enorm. Het is daarom belangrijk om deze contacten op kantoor goed te benutten. Maak ruimte in je agenda voor een overleg, en richt voldoende ruimtes in die daarvoor geschikt zijn.

Een mooie afgesloten ruimte met fijn daglicht, lekkere stoelen en een prettige akoestiek zijn ideaal voor meetings, overlegjes en bijeenkomsten.

En wanneer je energie, inspiratie en doelen hebt meegenomen uit je overleg, kun je hier geconcentreerd aan werken in je eigen kantoorcocon.

Ook een kantoorcocon? Of in meer rust kunnen werken?

Neem contact met ons op voor hulp, adviezen of prijzen. We helpen je graag om je kantoor, mooier, of comfortabeler te maken.