Het is mogelijk om zonwerende folie te verwijderen. Afhankelijk van de situatie kan ervoor gekozen worden om dit zelf te doen, of om dit uit te besteden aan een professioneel signbedrijf dat ervaring heeft met zonwerende folies. Bij het zelf verwijderen moet wel rekening gehouden worden met het risico op het beschadigen van glas of kozijnen.

Uitbesteden

Wanneer de zonwerende folie in een pand wordt vervangen, kan het efficiënt of wenselijk zijn om het verwijderen van de folie uit te besteden. Omdat het signbedrijf al ter plekke is, kan dit reistijd- en kosten schelen. Een ander voordeel is dat uitbesteden een bepaalde zekerheid biedt. Een ervaren bedrijf is zeer goed op de hoogte van de potentiële risico’s waardoor de kans om beschadigingen klein is. Bovendien is een signbedrijf verzekerd voor het veroorzaken van schade, dus mocht er wat misgaan, dan zorgt dit niet voor een grote financiële tegenvaller. Meestal zal zonwerende aan de buitenzijde zijn gemonteerd, het kan dan een veiligheidsvereiste zijn om met een ladder, steiger of hoogwerker te werken. Wanneer ervaring hiermee ontbreekt kan het omwille van veiligheid ook verstandig zijn uit te besteden.

Zelf doen

Het zelf verwijderen van zonwerende folie is zeker mogelijk, hoewel enige handigheid wenselijk is. Op de volgende manier kan zelf de folie worden verwijderd:

Voorbereiding

Zorg voor de volgende materialen en middelen:

  • Raamschrapper
  • Drukspuit
  • Oplossing van water / zeep
  • Plastic folie / noppenfolie
  • Spons
  • Papieren poetsdoeken

Naast bovenstaande benodigdheden is het verstandig ruim de tijd te nemen, in het geval van het verwijderen van folie is haastige spoed zelden goed.

Zonwerende folie is dikwijls gelaagd. Even afhankelijk van de folie, kan het in lagen worden verwijderd, of in zijn geheel worden verwijderd.

Begin altijd in een hoek met een mesje of raamschrapper. Nadat er een begin is, kan er op een rustige manier folie af worden getrokken. Wanneer er een laag, of lagen overblijven, kan dit worden ingespoten met water en zeep. Doordat de folie poreus is, komt de oplossing bij de lijm en maakt deze zachter. Het is dan wel belangrijk er bijvoorbeeld noppenfolie op te doen, of een andere plastic folie, zodat het water niet verdampt.

Door de folie op het raam in banen te snijden, is de folie vaak makkelijker te verwijderen. Een tip hierbij is om de banen niet tot aan de sponning te maken. Zo verminder je de kans dat er rubbers uit worden getrokken en je kunt de folie nagenoeg in zijn geheel van de ruit verwijderen. Wanneer de folie in lagen van de ruit komt, is het verstandig om per laag het opnieuw vochtig te maken en er (noppen)folie op aan te brengen om de lijm weer zacht te maken. 

Wanneer de folie is verwijderd, zal er lijm achterblijven op de ruit. Spuit het zeepmengsel op de ruit zodat het mengsel kan inwerken. Plaats direct daarna  plastic folie op de ruit, zodat het water niet verdampt. Verwijder na ca 30 – 60 minuten de folie en verwijder de lijmresten met de raamschrapper en papieren poetsdoeken of een sponsje met water en zeep. Wrijf de ramen na met een droge poetsdoek.