One Way Vision folie is folie waar je maar door één kant doorheen kunt kijken. Van de ene kant kijk je dus tegen een visual of reclame-uiting aan, en van de andere kant kun je er ‘gewoon’ doorheen kijken. Het is met recht een geweldige vinding die de fantasie prikkelt. Dat is natuurlijk mooi, maar het is wel goed om te weten wat er precies wel, en niet met de folie kan. Kortom, wat is het ‘geheim’?

De techniek

Je verwacht misschien dat de folie een technisch hoogstandje is. De techniek is zeer doordacht maar ook verrassend eenvoudig. Om de werking te realiseren is namelijk niets meer gedaan, dan folie perforeren en te zorgen voor een hoog contrast (zwart) aan de binnenzijde. Het is dus eigenlijk ‘gaatjesfolie’.

Het principe voor de transparantie is dat wanneer er voldoende licht is, het door de folie ‘breekt’ en het goed zichtbaar is door het hoge contrast van het zwart aan de binnenzijde. Wanneer de zon er dus buiten op schijnt, lijkt het van binnenuit hoogstens of het glas getint is, maar je kunt er verder perfect doorheen kijken.

Wanneer je – overdag – van buiten naar binnen kijkt, is er van binnenuit onvoldoende licht om er ‘doorheen’ te breken, en zie je folie en wat erop geprint is.

Het geheim

Het geheim is dus een sterke lichtbron aan de ene kant, en minder licht aan de andere kant. Een sterke lichtbron schijnt door de folie met het hoge contrast aan de binnenzijde waardoor het transparant wordt. Buiten op gevels zoals in bovenstaand voorbeeld, werkt het perfect. Althans, overdag. ’s Avonds is het namelijk donker buiten, en binnen verlicht waardoor de ramen van buitenaf gezien transparant worden. Ook kun je nu niet meer van binnen naar buiten kijken.

Dit zelfde principe geldt ook voor spiegelende folie; je kunt er vanaf één kant doorheen kijken wanneer er weinig licht is in de ene ruimte, en veel licht in de andere ruimte.

Toepassing in kantoren

Het principe van One Way Vision en spiegelende folie geldt ook voor binnenruimtes en kantoren. De ruimte die je wilt zien, moet sterker verlicht zijn dan de ruimte waarin je niet wilt kunnen kijken. Stel dat je een glazen kantoortje hebt waarin je van buitenaf niet in mag kijken, dan moet de verlichting in het kantoor dus flink gedempt of helemaal uit zijn. Als de verlichting wordt aangezet, is de folie weer transparant. Wanneer je One Way Vison of spiegelende folie in een kantoor wilt gebruiken, moet je hiervan bewust zijn.

Voorbeelden

In de volgende cases is One Way Vision folie gebruikt:

Ook One Way Vision folie voor je pand of kantoor?

Neem contact met ons op voor advies, of vraag hier een offerte aan.