We zijn massaal weer thuis gaan werken afgelopen periode na het aanscherpen van de Corona-maatregelen. Ondertussen weten we dat thuiswerken niet ideaal is en dat  werken op kantoor absoluut voordelen heeft. Een van de zaken die op kantoren goed geregeld kunnen zijn, is de akoestiek. Zeker wanneer wij creatief met akoestiek zijn geweest. Of anders gezegd, op kantoor kun je – als het goed is – werken zonder geluidsoverlast.

Geluidsoverlast zorgt namelijk voor stress, concentratieverlies en dus een lagere productiviteit. Daarom een aantal tips om geluidsoverlast bij het thuiswerken te verminderen.

Met de deur in huis

Laten we het direct maar zeggen: één van de belangrijkste wapens in de strijd tegen geluidsoverlast, is een deur. Althans, een deur die je achter je dicht kunt trekken zodat je in je eigen thuiskantoor kunt werken. Richt dus je logeerkamer, je zolder of je slaapkamer in als kantoor en ga niet aan de keukentafel werken.

Wanneer dit écht niet mogelijk is, maak dan een afgeschermde ruimte door staande akoestische panelen. Het werken in uw eigen gemaakte ‘kubus’ van deze panelen heeft diverse voordelen:

  • Het houdt geluid deels tegen,
  • het dempt geluid binnen en buiten uw ‘kubus’,
  • u wordt minder afgeleid omdat u minder zichtbaar bent, en daardoor minder ‘aanspreekbaar’.

Een ander voordeel van de staande panelen is dat u het uiterlijk volledig zelf kunt bepalen. U kunt ze krijgen in alle kleuren, in patronen of voorzien van een kunstwerk of foto.

Demp het geluid

Een probleem van te hard geluid is dat het onvoldoende wordt gedempt. Stel dat u in een logeerkamer werkt, maar u hoort nog teveel geluiden uit de woonkamer, zorg dan dat u dat geluid in de woonkamer vermindert. Maatregelen die meestal goed werken zijn:

  • akoestische foto’s, kunst of visuals
  • akoestische spanplafond of akoestische plafond panelen
  • zachte vloerbedekking of vloerkleden
  • stoffen raambekleding zoals vitrage en gordijnen

Met de akoestische maatregelen kunnen wij u goed helpen. We kunnen bijvoorbeeld foto’s of kunstwerken in een frame maken dat een akoestische werking heeft. Ook een spanplafond kan enorm helpen in het verbeteren van akoestiek. Waar een spanplafond niet mogelijk is, kunnen we ook akoestische plafondpanelen leveren.

Zacht

Zachte materialen dempen geluid. Hoe meer zachte materialen u in uw huis toepast, hoe minder u last heeft van hard en galmend geluid. Een stoffen bank is dus beter voor het geluid dan een leren bank en zachte accessoires zoals kussens en grand foulards, kunnen extra demping geven.

Op bovenstaande afbeelding is tevens gekozen voor vitrage en een vloerkleed. Deze hebben beide een positieve invloed op de akoestiek.

Eerste hulp bij geluidsoverlast

Wilt u, al dan niet via uw organisatie, tips en adviezen over een betere akoestiek voor uw thuiswerkplek? Neem contact met ons op dat mag natuurlijk ook voor uw kantoor. We hebben van de meeste maatregelen samples en kunnen u helpen door het maken van een prijsopgave.