Als mens en als bedrijf voelen we de verantwoordelijkheid voor onze omgeving, voor het milieu. We kiezen heel bewust voor de meest milieu-vriendelijke producten die beschikbaar zijn. Ook kijken we voortdurend of we onszelf op dit vlak kunnen verbeteren.

Hieronder delen we wat wij reeds doen op het gebied van milieuvriendelijke producten en productie. Uiteraard staan wij open voor tips en suggesties die ons kunnen helpen om nog verder te verbeteren.

Inkten

Wij bedrukken heel veel, maar met name veel folies. Op deze folies printen is weer net even anders dan op papier. Deze speciale inkten bevatten vroeger veel oplosmiddelen, om de kleuren goed te fixeren, ofwel het drogen van de inkt. Later werd er een techniek geïntroduceerd waarbij er weliswaar zonder zware oplosmiddelen werd gedroogd maar met behulp van  energieverslindende UV-lampen. Wij kiezen echter voor specifieke inkten die drogen onder energiezuinige LED-lampen. Deze inkten zijn een veel beter alternatief dan de bestaande technieken. Dit wordt ook erkend door het prestigieuze Greencard Gold Certificaat dat de inkten hebben gekregen.

 

Folies

Bij het mooier en comfortabeler maken van gebouwen, gebruiken wij veel folies. Denk aan decoratieve folies op glas in allerlei kleuren, patronen of visuals,  zandstraaleffect-folies of interieurfolies voor het restylen (wrappen) van balies, keukens en meubels. Deze folies bevatten oorspronkelijk veel PVC en dit ligt als materiaal ligt al geruime tijd onder vuur. Bij verbranding veroorzaakt het namelijk schadelijke stoffen. Ook worden weekmakers gebruikt die schadelijk voor milieu en gezondheid kunnen zijn. In combinatie met PVC is dit wel nodig om het product soepel te houden.

Wij gebruiken echter folies zonder PVC, die afhankelijk van de fabrikant ook een Greencard Gold Certificaat hebben.

Fotobehang

Foto’s hebben een ongekende visuale impact. Zo kun je je zomaar midden in een weiland wanen terwijl je in een overleg zit. Onze fotobehangoplossingen zijn dus populair. Onze producten Wall CoverPro en WallCoverLevel zijn beiden zonder PVC. Wij gebruiken nu echter producten op basis van polyestervinyl. Dit product is gemaakt van gerecyclede materialen en kan bovendien ook weer worden gerecycled.

Wayfinding

Wayfinding elementen moeten er door ontwerpers steevast, naast duidelijk, mooi, stoer, elegant of indrukwekkend uitzien. Normaliter wordt er daarom veelal gebruik gemaakt van (niet recyclebare)kunststoffen. Dit is wat ons betreft niet meer nodig. Je kunt namelijk met natuurlijke en recyclebare materialen net zulke oogstrelende wayfinding elementen maken als voorheen. Wayfinding-elementen met een verhaal en een minimale impact op onze omgeving. Zo hebben wij, zoals u in deze video kunt zien, bijvoorbeeld bewegwijzering gemaakt van recyclede vloerdelen. We maken ook bewegwijzering van recyclbaar acrylaat, gerecycled karton en metaal.

Laseren

Niet lang geleden hebben wij een zeer forse investering gedaan in de vorm van een lasergraveermachine. Met deze laser kun je tal van materialen en producten graveren; hout, metaal, kunststoffen, glas, in de vorm van panelen, pennen, glazen, ballen, enz., enz. Het voordeel is dat er geen materiaal wordt verbruikt bij het maken van elementen waar iets ‘op’ moet komen te staan. Een voorbeeld om het te verduidelijken: een foto- moet op een transparant paneel. Dit kan door een transparante folie te bedrukken en dit dan vervolgens te plakken op het paneel.

Maar dit kan ook met de lasergraveermachine. Het transparante paneel wordt dan direct gelaserd en de folie kan voor een volgend project worden gebruikt.

Spanwanden en -plafonds

Het doek dat we bij onze onze spanwanden en -plafonds gebruiken, is eveneens PVC-vrij. Ook heeft het product het bekende ‘Greencard Gold Certificaat’. Hiernaast geeft het plaatsen van een spanwand, ten opzichte van stuken, veel minder rommel. En dit scheelt weer energie en water.

Tips of suggesties

Vindt u het ook belangrijk om met milieuvriendelijke opties te werken, en ziet u voor ons nog een kans om te verbeteren? Dan horen wij het graag!